DAMASZKUSZI KÉSEIM ELADÓK,

 

FOLYAMATOSAN TÖLTÖM FEL A

 

KÉPEKET. ÉRDEKLŐDNI:

 

06 30 638 18 22

 

VAGY A HOZZÁSZÓLÁSOKBAN

 

KEMÉNYSÉGÜK 56-60 HRC KÖZÖTTI.

ALACSONY (15N20) ÉS MAGAS (1095)  SZÉN TARTALMÚ ACÉL RÉTEGEK HOSSZÚ ÓRÁKON TÖRTÉNŐ KOVÁCSOLÁSÁNAK EREDMÉNYE. A FOLYAMAT VÉGÉN A PENGE HŐKEZELÉSE UTÁN, OLAJFÜRDŐBEN VALÓ LEHŰTÉSE TETTE A KÉST MÉG TARTÓSABBÁ ÉS ALKALMASSÁ ARRA HOGY HOSSZÚ IDŐN KERESZTÜL MEGŐRIZZE ÉLÉT.

ÁPOLÁS:A DAMASZKUSZI PENGÉK VALAMIVEL TÖBB ODAFIGYELÉST IGÉNYELNEK MAGAS SZÉN TARTALMUK MIATT. HASZNÁLAT UTÁN MINDIG TISZTA RUHÁVAL LEGTÖRLENDŐ, AJÁNLOTT OLAJOZNI. MEGHÁLÁLJA A TÖRŐDÉST.

 

Damaszkuszi acél


igy nevezik Damaszkus sziriai várostól az igen kemény és hajlékony fémet, mely különböző keménységü acél, v. acél- és vaslemezeknek v. rudaknak összekovácsolásából áll elő. Az ilyen acélból készített pengének a fölszinén gyönge sav maró hatása alatt többféle árnyalat keletkezik, amennyiben a savtól kevésbbé megtámadott keményebb fém sötétebb marad, a jobban megtámadott puhább fém ellenben világosabbá lesz. A lemezek vagy a rudak fekvése szerint a damaszkusi acél vagy stráfos vagy felhős, csavarással hajlított vonaluvá lesz. Ha különféle acéllemezt rakunk egymásra, legfölül pedig bevésett rajzu lemezt helyezünk és aztán kovácsoljuk, akkor az acél behatol a vésett mélyedésekbe és a vésett rajzból a maratás után minden lemezen árnyékolás keletkezik. Ha a csavart acélrudat apró darabokra vágják és egymásra rakva összekovácsolják, akkor előáll a mozaikszerü damaszkusi acél. Az eljárást, mellyel a keleti készítményeken, különösen a kardpengéken az arannyal berakott diszítményt állítják elő, azelőtt szintén damaszkozásnak nevezték. Most megkülönböztetésül az ilyen kirakott diszítményt tausziának szokás nevezni. A franciák a tausziát ugy nevezik damasquinure (l. o.), azaz damaszkénszerü. FORRÁS: http://www.kislexikon.hu/damaszkuszi_acel.html

A bejegyzés trackback címe:

https://damaszkuszikesek.blog.hu/api/trackback/id/tr331581902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.